11 steder i sør og øst som du bør besøke i sommer!
Publisert av: audun.westadPublisert: 10. juli 2023 Oppdatert: 10. juli 2023Lesetid: ca. 4 min
Vi som bor sør og øst i Oslo er som Osloborgere flest: Vi trives ute i de fine grøntområdene byen vår har å tilby. Her lufter vi både dyr, barn og tanker og det er en naturlig del av hverdagen.
Dessverre ligger mange av disse flotte områdene som skjulte perler i bydelene våre. Ikke fordi de er vanskelig å finne eller blir lite brukt; De ligger der som skatter ikke folkene utenfor våre bydelsgrenser vet om. Og det er ikke så rart, egentlig. Om en leser hyggelig saker i sommersaker i avisene eller googler seg rundt for å finne inspirasjon til parker og grøntområder i Oslo så leder så og si alle svar oss til bydelene St.Hanshaugen, Gamle Oslo, Grünerløkka, Frogner og sentrum. En eller annen eksotisk Oslofjordøy kommer av og til med på listene også. Og det er fullt fortjent sånn i og for seg at disse områdene trekkes frem, men hva gjør det med oss når ingen slike google-søk eller hyggelige agurknytt-saker i avisene tar oss til Oslo sør og øst?
For å hjelpe på med inspirasjon til hvor en kan gå og oppleve rekreasjon så har vi snakket med SVere i øst og sør for å få de beste turtipsene. Listen passer for deg enten vil gå alene i stillhet, gå på stolpejakt med naboen, sykle sammen med en kollega, nyte utsikten med barna eller spille Pokemon GO med kjæresten. Listen er ikke rangert eller utfyllende, til det fikk vi for mange innspill. Men vi anbefaler deg å ta flere turer i Oslo øst og sør i sommer – kanskje finner du en ny favorittplass å gå?
Holmliaparken
Grorudparken
Ljanselva (fra Mortensrud/Lofsrud til Hauketo)
Lillomarka
Grønliåsen
Lutvann
Mastemyrås
Bredtvetskogen
Søndre Aas Gård
Steinbruvann
Østmarkkapellet
Er du enig med oss i SV om at grøntområdene skal tas vare på og videreutvikles? Da vil like at i Oslo SVs program finner du følgende om grøntområder:
Plasseringen mellom Marka og fjorden gjør Oslo til en unik hovedstad med rik tilgang til friluftsliv og naturopplevelser for hele befolkningen. Oslo SV mener det er avgjørende å ta vare på den rike naturen vår – som er selve friluftslivets grunnlag. Oslo SV vil prioritere opplæring i friluftsliv for barn og unge, samt underrepresenterte grupper. Økt deltakelse i friluftsliv er viktig for fysisk, sosial og mental folkehelse. Friluftslivsaktiviteter må utføres og legges til rette for slik at naturområdene og deres mangfold ikke trues. Osloborgere skal nyte godt av de flotte naturomgivelsene vi har i kommunen vår. Derfor vil Oslo SV i kommende periode etablere et sammenhengende turveinett i Oslo, grøntkorridorer og flere grøntområder i hele byen, og ta strandområdene tilbake til folket. Særlig badeområdene har blitt svært populære – og SV ønsker å styrke denne utviklingen – ved at det etableres flere friområder for rekreasjon, parkliv, lek og bading.
Oslo SV vil:
Ha et tettere samarbeid mellom kommunen, bydelene og friluftsorganisasjonene rundt bruken, utviklingen og driften av bynære friluftsanlegg, tilrettelegging for friluftsaktiviteter på fjorden, og gjøre øyene tilgjengelige for allmennheten.
At Oslo skal få et sammenhengende turveinett med grøntkorridorer, samt vedlikeholde nettverket av stier og løyper i byen og Marka.
At Oslos hovedvassdrag skal utvikles med grøntområder, badeplasser og turveier.
Sørge for bedre og mer tilgjengelige friluftslivstilbud i Oslo.
Sikre god tilrettelegging i Oslo kommunes friluftsområder, slik at Marka blir tilgjengelig for ulike grupper.
At Sukkerbiten blir et friområde for allmennheten.
Forberede frigivelse av Alnsjøen, Breidsjøen, Svartkulp og Langlivann til bading og friluftsliv.
Legge til rette for langsiktig tilstedeværelse av et mangfold av frivillige aktører langs fjorden og byens vann, herunder aktiviteter knyttet til fjorden, badstu og helårsbading.
Etablere naturbaser for barnehager og skoler i Marka og i nærområdene.
Etablere flere anlegg for kajakk, kano og roing.
Styrke naturmangfoldet i byen ved å sørge for mer mangfoldig planteliv i parker, veirabatter, på grønne tak og i parseller. Unngå bruk av planter på fremmedartslista.
Styrke kommunens arbeid for å få et sterkt vern av trær i urbane områder, blant annet ved å unngå at utbyggere kan felle trær før byggeplaner sendes inn. Gjeninnføre en kommunal trepleiegruppe som både kan stå for stell og pleie av offentlige trær, men også bistå med veiledning og vurderinger ved spørsmål i tilknytning til forvaltning av private trær.
Oslo kommune skal tilstrebe arealnøytralitet og innføre et arealbudsjett, slik at dyrket og dyrkbar mark, myr, artsrike kulturlandskap og karbonbindende arealer bevares.
Sikre Markagrensa.
Arbeide for å realisere planene om nasjonalpark i Østmarka, og for landskapsvernområde i Lillomarka.
Bevare Bredtvetskogen.
Verne flere arealer av gammelskog, naturskog og myr- og sumpskogsmark for å sikre robuste økosystem med et bredere naturmangfold.
Videreføre og videreutvikle kommunens arbeid med å utvikle et skogbruk basert på plukkhogst og kontinuerlig skogdekke uten gjødsling.
Vedta en målsetting for restaurering av forringet natur i kommuneskogen med fokus på myr, sumpskog og edelløvskog.
Innføre full hogststopp i hekke- og yngletida for fugler og pattedyr.
Ha fortgang i byrådets behandling av forvaltningsplan for Østensjøområdet miljøpark, inkludert Østensjøvannet naturreservat, for å vareta naturmangfoldet, forhindre utbygging i randsonen som vil true mangfoldet og sikre fortgang i nødvendig utvidelse av miljøparken.
Sikre midler til å skjøtte miljøparken.
Stramme inn praktiseringen av avstandskravet om byggefrie soner 20 meter rundt vassdrag og sikre utvidelse av friluftsområder langs vassdragene slik at de kan fungere som korridorer for biologisk mangfold.
Gjenåpne flere bekker og elver i Oslo.
Bevare naturmangfoldet og beskytte frukttrærne i den gamle eplehagen på Torshovtoppen, og arbeide for at bruken av Torshovtoppen kommer fellesskapet til gode.
Stramme inn kommunens regelverk for fyrverkeri i privat og offentlig regi.